شیر دروازه ای و موارد استفاده از آن در عملیات هات تپ

شیر دروازه ای از انواع شیرهایی است که در صنایع گوناگون و بخصوص در صنایع وابسته به خطوط لوله و انتقال سیالات مورد استفاده قرار می گیرد. شیر دروازه ای از جمله شیرهایی است که برای قطع و وصل کردن جریان، ( ON/OFF) کاربرد دارد. ساختار این شیر شباهت بسیار زیادی به شیر پروانه ای (Butterfly valve) دارد. تنها تفاوت این دو نوع حرکت عضو مسدود کننده است که در شیر پروانه به شکل بال پروانه و در شیر دروازه ای به صورت کشویی است. این شیر همانند شیر پروانه ای اگر در حالت نیم باز قرار گیرد دچار آسیب می شود.

دریچه ای که درون این شیر به منظور عبور سیال تعبیه م شود، به شکل دایره ای یا مستطیلی است. عضو مسدود کننده این شیر به صورت عمود بر جریان حرکت می کند. این حرکت از سمت بالا به پایین برای بسته شدن و از سمت پایین به بالا برای باز شدن شیر انجام می شود. عضو مسدود کننده جریان در این شیر به شکل گوه ای یا تخت است و به وسیله ساقه شیر حرکتی عمود بر جریان خواهد داشت.

شیر دروازه ای در واقع دریچه ای دو طرفه می باشد. زیرا ممکن است سیال از هر جهت جریان داشته باشد. با نصب این شیر بر روی خط لوله افت فشار بسیار کمی را مشاهده خواهیم کرد که از گلوب ولوها کمتر است. شیرهای دروازه ای دارای بدنه فورج برای مجرای کمتر از ۲ اینچ و همچنین بدنه ی چدنی برای مجراهای بزرگ تر از این مقدار هستند.

شیر دروازه ای

شیر دروازه ای

انواع شیرهای دروازه ای

کست استیل cast steel

این نوع شیر دروازه ای رایج ترین نوع شیر دروازه ای است که می تواند دارای دو پوشش باشد. API600 (کربن و آلیاژ استیل) و API603 (استیل ضد زنگ). از این شیر بر روی مجراهایی با ۲ تا ۸۰ اینچ بسته می شود و جریان سیال را کنترل می کند.

فورج استیل

این شیرهای دروازه ای بیشتر بر روی لوله هایی با اندازه ی کم تر از ۵ اینچ استفاده می شود.

API6D

این نوع شیر دروازه ای مختص استفاده در صنایع مربوط به خطوط لوله است و در دو نوع slab و expanding تولید می شود.

بست فشار

این شیر بیشتر بر روی لوله هایی که تحت فشار قوی هستند بسته می شود.

نوع چاقویی

این شیر نیز نوعی شیر خاص صنعتی است که در بخش خمیر کردن کاغذ کاربرد دارد.

می توان گفت انواع شیرها را برای کاربردهای مختلف در صنایع به کار می برند و به همین دلیل است که شیرهای دروازه ای از پرکاربردترین شیرهای صنعتی است. این شیرها در خط هایی که نصب می شوند به عنوان عامل جداکننده عمل می کنند و هیچ گاه کاربرد کنترلی نخواهند داشت. شیر دروازه ای با استفاده از چرخش اعرم خود در جهت عقربه های ساعت، بسته شده و با چرخش این اعرم در خلاف جهت عقربه های ساعت باز می شود.

 در واقع ساقه ی شیر از یک سمت به اهرم متصل است و از سمت دیگر به دروازه ی مسدود کننده. که با چرخش این اهرم دروازه به سم بالا یا پایین حرکن می کند.

هنگامی که دریچه ی شیر دروازه ای به طور کامل باز است هیچ گونه عامل مسدود کننده ای سد راه سیال نمی شود و حتی ماشین های پیگ رانی به راحتی می توانند از درون این شیرها عبور کرده و به بازرسی وتمیزکاری لوله بپردازند.

برخی دیگر از انواع ولوها هستند که به عنوان تجهیزات ابزار دقیق و به منظور کنترل جریان سیال بر روی خطوط بسته می شوند. 

استفاده از شیر دروازه ای در عملیات هات تپ

در عملیات هات تپ از انواع شیرها و یا ولو ها به عنوان مسدود کننده جریان سیال در مراحل مختلف عملیاتی استفاده می شود و حتی پس از اتمام عملیات هات تپ با استفاده از همین ولوها جریان سیال را قطع و وصل می کنند و میزان بهره برداری از خط لوله را تنظیم می کنند.

شیر دروازه ای و یا دیگر انواع ولوها بر روی اتصالات بسته می شوند. اتصال ولو به اتصال با استفاده از یک فلنج انجام می شود. شیر و اتصال به صورت دائمی بر روی لوله نصب می شوند و در صورتی که نیاز به تعمیر داشته باشند معمولاً در محل تعمیر می شوند.


ارسال دیدگاه