دریل ستونی و کاربرد آن در کارگاه هات تپ

دریل ها، انواع گوناگونی دارند که یکی از انواع آن ها دریل ستونی است. دریل ستونی اغلب دارای میز کار است تا بتوان قطعه ی پایه را بر روی آن قرار داد. ارتفاع این میزها قابل تنظیم است و براساس بزرگی یا کوچکی قطعه ی پایه ارتفاع آن کم یا زیاد می شود. ارتفاع قابل تنظیم این میز در سه نظام وجود دارد. از این دریل در صنایع مختلف و برای سوراخکاری استفاده می شود. در دریل ستونی تنظیم سرعت با استفاده از تسمه هایی انجام می شود که نوع کارکرد آن در ادامه آمده است. سرعت نهایی چرخش با استفاده از تسمه ها در این دریل، حداکثر ۴۰۰۰ دور در دقیقه (rpm) است.

دریل ستونی

دریل ستونی

اجزای دریل ستونی

اسپیندل شاید یکی از اجزای مهم این نوع دریل ها باشد. این عضو چرخشی با قابلیت تنظیم سرعت در دریل های ستونی وجود دارد. بر روی اسپیندل می توانیم مته های گوناگونی را که حتی بر روی دریل های دستی بسته می شوند، ببندیم.

مته آهن بر، مته چوب بر، مته گازور و مته برگی انواع این مته ها را تشکیل می دهند. سرعت حرکت اسپیندل به تناسب مته ای که روی آن بسته می شود قابل تغییر و تنظیم است. این سرعت از ۲۰ rpm شروع شده و همان طور که در بالا اشاره کردیم به ۴۰۰۰ rpm نیز خواهد رسید.

کله گی بخش دیگر دریل های ستونی را تشکیل می دهد که در قسمت بالایی این دستگاه وجود دارد. این قسمت اجزایی همچون فلکه و تسمه را درون خود جای می دهد. دریل ستونی دارای دو فلکه است که یکی از این فلکه ها به الکتروموتور و دیگری به محور دریل متصل می شود.

دریل های ستونی باید به محلی که معمولاً کف کارگاه ها می باشد بسته شوند. قسمت پایه ی این دریل ها را از چدن می سازند تا سنگینی لازم را داشته باشد و به راحتی از محل استقرار خود خارج نشود و تغییر محور ندهد. حتی بدنه ی دریل ستونی را نیز از چدن می سازند.

در رابطه با میز کار این دریل ها پیش تر توضیح دادیم. این میزها به دو صورت ثابت و چرخضی وجود دارند. میز کار را به ستون دریل متصل کرده و قطعه ی پایه را بر روی آن قرار می دهیم.

اهرم ها دیگر اجزای این دریل ها را تشکیل می دهند که حرکات دواری بازوئی با به حرکات رفت و برگشتی تبدیل می کنند و نیازی نیست تا فرد دست خود را در حین کار حرکت دهد. علاوه بر این ها افزایش میزان قدرت نیز از دیگر مزیت های به کار بردن این اهرم ها در دریل ستونی است.

عمق سنج قطعه ی دیگری است که با استفاده از آن عمق سوراخ هایی که قرار است بر روی قطعه ی پایه زده شود، سنجیده می شود. عمق سوراخ کاری باید قبل از شروع کار مشخص شود تا اندازه ی آن دقیق حاصل شود.

قسمت بعدی سه نظام است که مته را دربر می گیرد. این قسمت برای نگهداری از مته حداکثر ظرفیتی دارد که باید به آن توجه شود. ظرفیت سه نظام هر چقدر باشد باید با شفت مته هم سایز بوده و هم خوانی داشته باشد. در دریل ستونی میزان ظرفیت سه نظام معمولاً ۱۳ میلی است و بنابراین شفت مته نیز باید ۱۳ میل باشد. سه نظام قطعه ای قابل تعویض ایت و در انواع عملیات سوراخکاری می توان متناسب ترن نوع آن را بر روی دریل سوار کرد.

نکات ایمنی در استفاده از دریل  ستونی

دریل های ستونی را نمی توان در فضای مرطوب و یا در فضای باز به کار برد، چرا که این دستگاه برای محیط های سرپوشیده با رطوبت هوای کم و یا به اصطلاح خشک طراحی شده است.

گفتیم که دریل ستونی را در کارگاه ها و بر روی زمین نصب می کنند. در زمان نصب این دستگاه ها باید دقت شود که آن ها در محلی با نور و تهویه مناسب نصب کنیم.

به منظور ارتقای ایمنی اجزای بدن باید قطعه ی کار را با گیره نگه داریم و از دست خود برای نگه داشتن قطعه ی کار استفاده نکنیم.

دستگاه نباید تحت نیروهای شدید قرار گیرد و کار کند.

پیش از  شروع کار با دستگاه باید ا عدم شکستگی اجزای آن اطمینان حاصل کنیم. همچنین باید دقت کنیم که تمامی قطعات به درستی در محل خود بسته شده باشند.

پس از پایان کار با دستگاه حتماً آن را خاموش کنید و آن را روشن نگذارید.

دریل را با سیم سیار به برق وصل نکیند و در صورتی که راه دیگه برای تأمین برق دستگاه ندارید از سیم سیار سالم و بدون نقص استفاده کنید.

برای تعویض قطعات و مته ها ابتدا دستگاه را خاموش کنید و سپس اقدام به تعویض این موارد کنید.

در حین کار با دستگاه از تجهیزات ایمنی و حفاظت فردی استفاده کنید.

کاربرد دریل ستونی در کارگاه هات تپ

در کارگاه هات تپ قطعات و تجهیزات مورد نیاز برای پروژه های مختلف هات تپ ساخته می شوند. با استفاده از دریل ستونی عملیات سوراخکاری بر روی این قطعات را انجام می دهیم. قطعات و تجهیزاتی که با استفاده از دریل ستونی در کارگاه هات تپ ساخته می شوند عبارت اند از:

آداپتور: آداپتور محفظه ی انتهایی دستگاه هات تپ را تشکیل می دهد. دستگاه هات تپ دستگاه برش دهنده ی خط لوله به منظور انشعاب گیری از این خطوط است و آداپتور نیز محفظه ای است که اجزای برشی دستگاه هات تپ از جمله کاتر و مته راهنما را در خود جای می دهد. این محفظه در قسمت فوقانی خود دارای سوراخ هایی است که با استفاده از این سوراخ ها به اجزای بالای خود وصل می شود. این سوراخ ها را با استفاده از دریل ستونی بر روی آداپتور ایجاد می کنند. 

فلنج: این تجهیزات را متصل کننده ی اجزای مختلف بر روی خط لوله می دانند که دارای سیستم آب بندی هستند. فلنج ها به قطعه ی جوش می خورند و با فلنج قطعه ی دیگر به وسیله ی پیچ و مهره اتصال برقرار می کنند. پبچ ها درون سوراخ های متعددی که بر روی فلنج قرار دارد بسته می شوند. این سوراخ ها با توجه به کلاس فلنج متعددند و ممکن است برای هر عملیات به صورت اختصاصی ساخته شوند. پس از انجام اعمال کف تراشی و تراشکاری و با استفاده از دریل ستونی می توان سوراخ های لازم برای اتصال فلنج ها به یکدیگر را بر روی آن ها ایجاد کرد.

شفت دستگاه هات تپ: شفت، محور دستگاه هات تپ را تشکیل می دهد. این قسمت از دستگاه هات تپ نیرویی را که توسط اپراتور به اهرم دستگاه منتقل می شود، به اجزای برشی منتقل می کند و آن ها را به جلو یا عقب می راند. شفت نیز در قسمت انتهایی خود دارای سوراخ هایی است که با استفاده از پیچ و مهره اتصال محکمی را با اجزایی پایینی دارد. سوراخ های موجود بر روی این قطعه نیز با استفاده از دریل ستونی ایجاد می شود.


ارسال دیدگاه